Föda med doula

Hur går det till?

Vi börjar med att träffas på ett första helt förutsättningslöst och kostnadsfritt kortare möte. Det är ett tillfälle vi lär känna varandra lite på ytan och känner av om personkemin känns bra. Om ni tycker allt känns bra skriver vi kontrakt och kommer sedan ses ytterligare en gång hemma hos er för ett föreberedande samtal innan förlossningen. Detta möte tar ca två till tre timmar och vi går då igenom förväntningar, tankar och funderingar. Jag kommer då även gå igenom en del kring smärtlindring och några olika förlossningsställningar och vi kikar även på ert förlossningsbrev. Vi kommer även gå igenom de fyra verktygen jag jobbar utifrån – andning, avslappning, rösten och tankens kraft.  Finns behov ses vi ytterligare en gång, allt sker på era villkor.

Två veckor innan beräknat förlossningsdatum startar min jour och jag finns då tillgänglig dygnet runt fram tills bebisen är född. När förlossningen startar kommer jag antingen hem till er eller direkt till sjukhuset, beroende på hur ni själva känner. Jag stannar sedan tills bebisen är född och ni känner er trygga och lugna. Om ni önskar ses vi hemma hos er och har ett eftersamtal där vi går igenom och pratar om förlossningen när ni är redo.

Doulaeffekten
Denna har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar att med stöd från en doula minskar behovet av medicinsk smärtlindring, antalet kejsarsnitt, färre önskar ryggbedövning och det kan även korta ner förlossningens längd. Fler par känner sig oxå mer tillfreds med sin förlossningsupplevelse då de kände sig mer delaktiga när doulan var närvarande.

Vad gör jag som doula?

Jag är med som trygghet och stöd innan och under förlossningen, men även efteråt vid behov. Jag hjälper er som föräldrar att få en stärkt och positiv upplevelse. Hur det går till är olika från person till person och alla födslar är unika. Men ofta handlar det om massage, hjälp att hitta rätt avslappnig och andning. Jag föreslår ställningar och hur vi kan jobba framåt. Påminner om att gå på toaletten, äta och dricka. Ser till att om det finns en partner med, att hen oxå får vila, och äta. Men framförallt så lämnar jag er inte. Jag finns vid er sida som ett kontinuerligt stöd tills bebis är född.
Jag kan även ge råd och stöd kring amning och ankytning efteråt vid behov.